Skip to content Skip to footer

Hiper Tansiyon Nedir?

Tansiyon, kanın vücuttaki ana kan damarları olan vücudun atardamarlarının duvarlarına karşı dolaşan kuvvettir. Hipertansiyon, kan basıncının çok yüksek olduğu zamandır.

Kan basıncı iki sayı olarak yazılır. İlk (sistolik) sayı, kalp kasıldığında veya attığında kan damarlarındaki basıncı temsil eder. İkinci (diyastolik) sayı, kalp atışlar arasında durduğunda damarlardaki basıncı temsil eder.

Hipertansiyon, iki farklı günde ölçüldüğünde, her iki gündeki sistolik kan basıncı ölçümlerinin ≥140 mmHg ve/veya her iki gündeki diyastolik kan basıncı ölçümlerinin ≥90 mmHg olması durumunda teşhis edilir.

Hipertansiyon için risk faktörleri nelerdir?

Değiştirilebilir risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme (tuzlu, doymuş ve trans yağ oranı yüksek ve meyve ve sebzelerde düşük diyet), fiziksel hareketsizlik, sigara ve alkol tüketimi ve aşırı kilolu veya obez olmak yer alır.

Değiştirilemeyen risk faktörleri, ailede hipertansiyon öyküsü, 65+ yaş ve diyabet veya böbrek hastalığı gibi komorbiditeleri içerir.

 

Hipertansiyonun yaygın belirtileri nelerdir?

Yüksek tansiyona “sinsi” bir hastalıktır. Yüksek tansiyonu olan çoğu kişi sorunun farkında değildir çünkü hiçbir uyarı işareti veya semptomu yoktur. Bu nedenle kan basıncını düzenli olarak ölçmek önemlidir.

Belirtiler arasında sabah baş ağrısı, burun kanaması, düzensiz kalp atışı, bulanık görme ve kulak çınlaması bulunur. Şiddetli yüksek tansiyon, yorgunluğa, mide bulantısına, kusmaya, kafa karışıklığına, kaygıya, göğüs ağrısına ve kas titremelerine neden olabilir.

Yüksek tansiyonu teşhis etmenin tek yolu, tansiyonunuzu bir doktor tarafından kontrol ettirmektir. Kan basıncı ölçümü hızlı ve ağrısızdır. Bireyler kan basıncını otomatik cihazlarla ölçebilse de, riskleri ve ilgili tıbbi durumları değerlendirmek için bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmesi şarttır.

Hipertansiyondan nasıl korunuz?

Hipertansiyonu azaltmak kalp krizi, felç ve böbrek hasarını ve diğer sağlık sorunlarını önler.

Korunma Yolları
  • Tuz alımını azaltmak (günde 5 g’dan az).

  • Daha fazla meyve ve sebze yemek.

  • Düzenli olarak fiziksel olarak aktif olmak.

  • Tütün kullanımından kaçınmak.

  • Alkol tüketimini azaltmak.

  • Doymuş yağ oranı yüksek gıdaların alımını sınırlamak.

  • Diyette trans yağların ortadan kaldırılması/azaltılması.

  • Stresi azaltmak ve yönetmek.

  • Kan basıncını düzenli olarak kontrol etmek.

  • Yüksek tansiyon tedavisi.

  • Diğer tıbbi durumları gözlemlemek.

 

English EN German DE Russian RU Turkish TR