Diyabet, kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekeriniz çok yüksek olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kan şekeri ana enerji kaynağıdır ve yediğiniz yiyeceklerden gelir. Pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin, yiyeceklerden alınan glikozun enerji için hücrelerinize girmesine yardımcı olur. Bazen vücudunuz yeterince insülin yapmaz veya hiç üretmez veya insülini yetersiz kullanır. Glikoz daha sonra kanınızda kalır ve hücrelerinize ulaşmaz. Kanda çok fazla glikoz zamanla sağlık sorunlarına neden olabilir. Diyabet tedavi edilemese de, onu yönetmek ve sağlıklı kalmak için adımlar atabilirsiniz. Bazen insanlar şeker hastalığına “akşamdan kalma şeker” veya “sınırda şeker hastalığı” derler. Bu terimler, birisinin aslında diyabet hastası olmadığını veya hafif bir vakaya sahip olduğunu ima eder, ancak her diyabet vakası önemlidir.
Tip 1 diyabet
Tip 1 diyabetiniz olduğunda vücudunuz insülin üretmez. Bağışıklık sisteminiz pankreasınızdaki insülin üreten hücrelere saldırır ve onları yok eder. Tip 1 diyabet her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde teşhis edilir. Tip 1 diyabetli kişiler yaşamak için her gün insülin almalıdır.
Tip 2 diyabet
Tip 2 diyabetiniz varsa vücudunuz insülini iyi yapmıyor veya kullanmıyor. Tip 2 diyabet, çocukluk dahil her yaşta gelişebilir. Bununla birlikte, bu tip diyabet en sık orta yaşlı ve yaşlı kişilerde görülür. Tip 2 diyabetin en yaygın türüdür.
Gestasyonel diyabet
Bazı kadınlarda gebelik sırasında gestasyonel diyabet gelişir. Çoğu durumda, bu tip diyabet bebeğin doğumundan sonra kaybolur. Bununla birlikte, gestasyonel diyabetiniz varsa, daha sonraki yaşamda tip 2 diyabet geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Bazen hamilelik sırasında teşhis edilen diyabet aslında tip 2 diyabettir.
Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Şeker hastalarında hangi sağlık sorunları gelişebilir?
Yüksek kan şekeri zamanla kalp hastalığı gibi sorunlara yol açar felç böbrek hastalığı göz sorunları diş hastalığı sinir hasarı ayak sorunları Bu diyabet sağlık sorunlarına yakalanma şansınızı azaltmak için adımlar atabilirsiniz.
